Концепцията на винaта Jamais Vu съответства на понятието за невижданото, новосъздаденото и предизвиква такова въздействие. В този смисъл това вино е създадено от креативната визия на нашите енолози – идея за едно ново, невиждано розе. Произхождащо от френската традиция, но завършено с новаторската работа на енологичния екип на изба Братя Минкови, това вино наистина може да бъде наречено Jamais Vu.
Практиката сира и вионие да ферментират едновременно не само, че не е забранена, а тя е исторически обусловена. По долината на река Рона във Франция се практикува от повече от 500 години. Характерните за Северна Рона сира и вионие на пракита са били засаждани един до друг и смесването им е било логично и традиционно.
Jamais Vu Syrah x Viognier
Сорт: Сира, Вионие
Качествена категория: Защитено географско указание
Регион: Тракийска низина
Произход: собствени лозя в Карнобатския край
Тип: Сухо червено вино
Цвят: красив, наситено рубинен
Аромат: интензивен, богат, много пластов, откриват се интересни пикантни акценти на кедър, тютюн и карамфил, долавят се плодови нотки на зряла вишна, които са добре подчертани във вкусовия аромат
Вкус: със средна структура и деликатни зрели танини, с интригуващ, дълъг и запомянщ се финал
Отлежаване: 12 месеца в бъчви от френски дъб
Температура на сервиране: 15 – 17°С
Сомелиерско предложение: тако салати, предястия с бекон или пушнеи морски дарове, паста, дивечови ястия, червени меса в средиземноморски стил, твърди и полутвърди сирена
Награди: Сребърен медал, Decanter World Wine Awards 2021; Сребърен медал, Mundus Vini 2018; Бронзов медал, International Wine Challenge 2016; Bronze medal, BIWC 2015
Сомелиерско предложение: Подходящо е да се консумира както самостоятелно, така и в комбинация с ястия с много нежен вкус, без пикантни подправки – морски дарове, пилешко, приготвено с бели сосове
риби на плоча, подправени деликатно с вино и билки от Прованс
Официална страница: www.minkovbrothers.bg